30-04-05

Duik mee het nachtleven in van de Antwerpse Zoo

Gisteren, vrijdag 29 april opende de Antwerpse Zoo het vernieuwde nachtdierenverblijf. Het nocturama van de Antwerpse Zoo is, net zoals het aquaforum met de zeeleeuwen, een onderdeel van het jubileumcomplex. Dit complex werd opgetrokken ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van onze maatschappij in 1968.
We vinden hier onder andere enkele vreemde nachtelijke bewoners zoals de doeroecoeli's, de tamandua, de viscacha's en de Australisch vissende ratten.

Nocturama, het gebouw
Met de steun van de Vlaamse regering en Toerisme Vlaanderen werd het bestaande nocturama volledig vernieuwd en aangepast. In een project van 750.000 euro werden de vele kleine verblijven omgetoverd tot een zevental grote biotopen. Het nu volledig vernieuwde nocturama is een belangrijke bijdrage tot de verbetering van de techniek van het tonen van dieren in dierentuinen. De gebruikte materialen, waaronder in hoofdzaak spuitbeton, zijn bijzonder licht en sterk zodat de bestaande constructies konden worden behouden. De grootte van de verblijven varieert tussen de 44 en de 115 m². De verblijven zijn voorzien van geklimatiseerde luchtcirculatie en –verwarming. In koudere periodes daalt de minimumtemperatuur niet onder de 24°C. Aangezien de bijverwarming bestaat uit stralingspanelen hebben de dieren steeds de keuze of ze dicht bij de warmtebron dan wel wat frisser willen zitten.

De dieren leven, afhankelijk van de soort, tot 12 uur bij ‘maanlicht’ en 12 uur bij zon- of daglicht. Gemiddeld is er 1000 lux aan licht aanwezig om het daglicht na te bootsen. Het verschil tussen dag en nacht wordt zo groot mogelijk gemaakt zodat de dieren hun dag- en nachtritme perfect kunnen regelen. In het nocturama is het overdag nacht en omgekeerd.

De bewoners
Terwijl de mens zich maar onhandig en hulpeloos voelt in het duister, zijn er tal van dieren, uit evenveel verschillende streken, die daar geen problemen mee lijken te hebben. Hoe doen die dieren dat? Hoe vinden zij hun weg en hun voedsel, hoe vinden ze elkaar?
Nachtdieren hebben allen één kenmerk gemeen namelijk dat hun periode van activiteit valt in onze nacht en dat onze dag voor hen de tijd van rust betekent.

Waarom verkiezen veel diersoorten juist de nacht voor hun tijd van bewegen? Er zijn verschillende redenen. Enerzijds om hun vijanden te ontlopen en hun prooidieren te kunnen verschalken. De nachtactiviteit is te verklaren door een verregaande aanpassing van deze dieren aan een levenswijze waarbij het licht zeer beperkt is en wel op verschillende manieren: een bijzondere ontwikkeling van hun gehoor, hun gezicht of hun tastgevoel en ook door hun reuk.

De grot met vleermuizen of nijlroezetten
Het gehoor is bij veel nachtdieren buitengewoon goed ontwikkeld: de zeer grote, beweeglijke oorschelpen van vleermuizen en galago’s vangen de geringste geluiden op. Vleermuizen zenden zelf -voor de mens onhoorbare- geluiden uit waarvan ze de terugkaatsing tegen voorwerpen in hun omgeving kunnen waarnemen. Vleermuizen zijn de enige dieren die in het complete donker vrij kunnen bewegen.
De vliezige vleugels van de vleermuizen bevatten ook heel fijne zintuigcellen waardoor deze dieren, naast hun overgevoelige radaroren, ook nog over een sterk tastgevoel beschikken.

Zuid-Amerikaans oerwoud met luiaards en doeroecoeli’s of nachtapen
Het tastgevoel bij nachtdieren wordt o.a. bevorderd door de aanwezigheid van zeer gevoelige tastharen die bij veel nachtelijk levende dieren rondom de snuit, boven de ogen, vaak aan de binnenzijde van de voorpoten en bij de potto zelfs boven op de nek en de schouder staan. Op de tast baant de doeroecoeli zijn weg, zonder zich te stoten.

Bij de apen is er maar één soort die zich aan het nachtelijk leven heeft aangepast: de doeroecoeli, een kleine breedneusaap van Zuid Amerika. Behalve door zijn grote ogen die aangepast zijn aan de schemering, valt dit diertje op door de sterke ontwikkeling van tastharen. Ze zitten zelfs tot op de bijna naakte punt van zijn kleine neus.
In dit verblijf vinden we ook de luiaard. Tussen de haren van de vacht leven bij de luiaard twee algensoorten die aan de vachte een groenige schijn geven, een ideale schutkleur in de bladerrijke bossen. In een droge periode worden ze geler van kleur en als het vochtig wordt, kleuren ze blauw-groen; de ideale camouflage!

De tamandua
Deze opvallende gast leeft in Midden- en Zuid-Amerika en de soort in leven houden is voor dierentuinen een ware kunst. Deze boommiereneter is een kleinere versie van de reuzenmiereneter. Deze diersoort vereist een bijzondere voeding waarbij hun maag een ingenieus systeem is om chitinepantsers en zuren van insecten (mieren, termieten) vermengd met grond en plantendelen te pletten en te verteren. De maag is een harde schijf en heeft een stevige spier om insecten, mieren en termieten te pletten. Als de voeding niet de juiste vorm heeft, inhoud is van minder belang, bezorgt de tamandua zichzelf een maagzweer.

Biotoop van Zuid-Oost Azië
De kantjil leeft in beboste streken van Zuid-Oost Azië en zijn voornamelijk solitair. Dwergherten of kantjils verschillen van de andere herten doordat ze een stuk kleiner zijn, geen gewei dragen en verlengde bovenhoektanden hebben.
In de nabije toekomst voorziet de Zoo in dit verblijf eveneens slanke lori’s. Zij komen voor in Zuid-India en Sri-Lanka en hebben de grootte van een jong katje. Slanke lori’s hebben hun naam niet gestolen: ze zijn zeer slank en hebben zeer dunne ledematen maar grote ogen aangepast aan een nachtelijke activiteit.

Door een fijn reukorgaan vinden veel in het donker levende dieren hun voedsel, zonder dat zij het van tevoren door hun ogen waarnemen. De sterk gedifferentieerde slijmvliezen van de neus en zijn bijholten, die hiervoor zorgen, kunnen wij bij het levende dier niet zien.

Mangrovegebied of rivieroevers
De Australische vissende ratten komen uitsluitend voor in Australië. De Antwerpse Zoo wil zich voor deze diersoort engageren om mee te stappen in het internationale kweekprogramma. Ze hebben zwemvliezen en een waterdichte pels.

Afrikaanse savanne met de aardvarkens
Tot de zonderlingste bewoners van het nocturama behoren zeker de aardvarkens. Op het eerste gezicht doen ze ons wat denken aan varkens, vooral door de neus die een soort wroetschijf heeft, zoals we die kennen van de echte varkens. In tegenstelling hiermee heeft het aardvarken een zeer eigenaardige reeks haren die wellicht een aanpassing zijn aan het soms poederige substraat waarin het aardvarken zijn voedsel vindt. Aardvarkens zijn de enige vertegenwoordigers van een groep die in voorhistorische tijden veel meer soorten telde.

Het gebit, waaraan de aardvarkens de naam van hun groep, Tubulidenta of buistandigen te danken hebben, is heel sterk gespecialiseerd. Hun tong is lang zoals bij alle mierenetende zoogdieren; ze likken de rondkrioelende insecten ermee op, nadat ze het nest hebben opengebroken. In de neus hebben deze dieren haartjes om te vermijden dat de termieten erin kruipen!

In het nocturama maken we van de zachtaardigheid van dit dier gebruik om ze te laten samenleven met galago’s die een aardvarkenrug vaak als prettig zitje gebruiken.
Het laaggebergte, de Andesheuvels met viscacha’sViscacha’s zijn familie van de chinchilla’s die bij het grote publiek veel beter gekend zijn. Een mannetje viscacha kan echter wel 6 tot 7 kg wegen wat zowat drie keer de grootte van een chinchilla is. Viscacha’s zijn grote knaagdieren met een stijve borstel als staart. De dieren worden bejaagd voor het vlees en hun pels.

Worden in de toekomst nog verwacht in het nocturama:
- de potto, een halfaap die lijkt op de lori en solitair is. Ze staan bekend om de voorzichtige manier waarop ze bewegen.
- het gordeldier Edgard is nu reeds te bekijken in het mensapengebouw. Het is een gordeldier met een bruine beharing onder en tussen de pantsers. Bij vele andere gordeldieren is de beharing op de rug afwezig of nauwelijks te zien. Hij kan zich ter verdediging niet oprollen tot een balletje zoals andere gordeldieren maar hij kan zich in enkele seconden ingraven. Het zijn goede zwemmers en kunnen zelfs onder water lopen.

Educatieve elementen
Wat educatie in het vernieuwde nocturama betreft, ligt de nadruk op de duisternis en de manier waarop de dieren hierin overleven.
De hele wandeling door zijn er verre geluiden van nachtdieren en mensen te horen (uilen, hyena’s, nachtzwaluwen,…).
Nieuw zijn de voelplaten die de bezoeker terugvindt bij elk verblijf met een voor de ziende bezoeker onzichtbaar, maar voor de ziende én niet-ziende wel tastbaar silhouet van de dieren in het verblijf. De voelplaten worden aangekondigd door een klikgeluidje, je moet ze dus wel op het gehoor vinden. Telkens is er een leuk tekstje toegevoegd in braille. Iedereen wordt uitgenodigd te kijken met de vingers en een keertje in de huid te kruipen van een niet-ziende.

Op de wanden rechtover de dierverblijven kan je deelnemen aan een viertal nachtspelletjes en op ontdekking gaan in het donker!Tegenover het vleermuizenverblijf zijn er verschillende modules opgebouwd over telkens één aspect van het leven in het duister. Enkele voorbeelden zijn de nachtkijker, de echolocatie bij de vleermuizen, kamperfoelieparfum voor de nachtvlinder, etc.

13:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Uitgestorven gewaande specht duikt opnieuw op in VS

In Noord-Amerika is een uitgestorven gewaande spechtensoort opnieuw gesigaleerd. De Grote Ivoorsnavelspecht werd gezien tijdens een expeditie tussen februari 2004 en april 2005 in de Big Woods in het Mississippi-bekken. Sinds de laatste bevestigde waarneming in 1944 werd algemeen aangenomen dat de soort in Noord-Amerika uitgestorven was, aldus Natuurpunt vrijdag.
De Grote Ivoorsnavelspecht Campephilus principalis is een van de grootste en meest spectaculaire spechten ter wereld. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn opvallende zwart-witvogels; de mannetjes hebben een vuurrode kam.

De soort was ooit wijdverspreid aanwezig in primaire loofbossen in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Doordat de wouden werden omgehakt, verdween de vogel. Het laatste dier dat werd gezien, was een vrouwtje in een net gehakt bosrestant.

Recent werden de Big Woods in ere hersteld en een waarnemer maakte tijdens de expeditie een video-opname van de specht. Deskundigen hopen dat er nog meer exemplaren zijn, want de potentiële habitat van het diertje omvat momenteel zo'n 200.0000 hectare.

De Grote Ivoorspecht was een van de zes Noord-Amerikaanse vogelsoorten waarvan men weet of vermoedt dat ze uitgestorven zijn sinds 1880. De andere zijn de Labradoreend (Camptorhynchus labradorius), de Eskimowulp (Numenius borealis), de Carolinaparkiet (Conuropsis carolinensis), de Trekduif (Ectopistes migratorius) en de Bachman's Zanger (Vermivora bachmanii).

03:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

209 dieren seksueel misbruikt in Zweden

Meer dan tweehonderd dieren, voornamelijk paarden, zijn sinds de jaren '70 in Zweden seksueel misbruikt. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Zweedse regering.De meeste gevallen werden na 2000 gerapporteerd door dierenartsen en de politie. Het is echter niet duidelijk of bestialiteit in Zweden toeneemt, of dat mensen er sneller melding van maken, aldus het rapport. De regering nam het initiatief tot de studie omdat het vermoeden bestond dat bestialiteit steeds vaker voorkomt.

Bestialiteit is in Zweden niet verboden. Alleen als een dier lichamelijk letsel oploopt kan de dader worden vervolgd. Het onderzoek ontdekte 209 gevallen van bestialiteit. Het betreft onder meer 161 paarden, achttien honden en zeventien stuks vee.

03:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

29-04-05

Hoeveel dieren zijn er nodig voor één bontjas?

In dit overzicht kun je zien hoeveel dieren er nodig zijn om een jas van hun bont te kunnen maken. Vaak is slechts een gedeelte van de vacht bruikbaar.
Ook is het aantal benodigde dieren afhankelijk van de lengte van de jas en de grootte van het dier.

Diersoort Aantal dieren in een jas
Eekhoorn 200-400
Chinchilla 30-200
Sabeldier 60-70
Stinkdier 60-70
Marter 50-60
Nerts 30-60
Bunzing 45-55
Lam 25-45
Konijn 30-40
Wasbeer 30-40
Moerasbever 25-35
Huiskat 20-30
Kangoeroe 12-30
Bobcat 16-22
Hond 15-20
Vos 10-20
Ocelot 12-18
Otter 10-15
Das 10-12
Lynx 8-12
Zeehond 6-10
Kalf 6-8
Poema6-8
Veulen6-8

06:05 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

'Vissen lijden het meest'

Vissen lijden het grootste dierenleed in de vee- en vissector. Dat stelt de Nederlande dierenrechtenorganisatie Wakker Dier na een enquête onder wetenschappers op het gebied van dierenwelzijn.

Vissen voeren vaak een urenlange doodsstrijd zonder verdoving. Maar liefst 30% van de geconsumeerde vis (bv paling, zalm en forel) komt uit viskwekerijen, de snelst groeiende vorm van bio-industrie. Soms zit er meer vis dan water in de bakken op deze fokkerijen.

Op grond van de enquêteuitslagen heeft Wakker Dier een topvijf van dierenleed opgesteld. Na de vissen komen de leefomstandigheden van vleesvarkens, vleeskippen, kippen in de legbatterij en zogende varkens.

04:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Nasa-rapport bevestigt broeikaseffect

De Aarde neemt meer zonne-energie op dan ze afgeeft en de warmte-balans op onze planeet raakt daardoor helemaal uit evenwicht. Die bevinding bevestigt de opwarming van de aarde door het broeikaseffect dat veroorzaakt wordt door de menselijke vervuiling. Dat blijkt uit een studie van ruimtevaartorganisatie NASA. "Het onevenwicht op het vlak van energie is het doorslaggevende bewijs dat de wetenschappelijke schattingen over de impact van de menselijke bedrijvigheid op het klimaat correct zijn", zo zegt James Hansen, directeur ruimtevaart van het Goddard-instituut van de NASA. De resultaten van de NASA-studie stonden vrijdag te lezen op Science Express, de online-versie van het wetenschappelijke vakblad Science.

De studie verzamelde onder meer gegevens van weerstations op oceaanboeien en vergeleek ook informaticamodellen van oceaangegevens. Uit de verzamelde gegevens bleek dat de Aarde in een gegeven tijdspanne per kubieke meter 0,85 watt energie meer opving dan uitstraalde. Indien die toename van energie op Aarde aanhoudt, zal de mediane temperatuur tegen het einde van deze eeuw met 0,6 graden Celsius toenemen, zeggen de onderzoekers. Hoewel dat op het eerste zicht niet zo veel lijkt, zou die opwarming een belangrijke impact kunnen hebben op het klimaat, luidt het.

04:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

28-04-05

Peruviaanse politie bindt strijd aan tegen 'kikkershake'

De politie in Peru is een campagne gestart om te beletten dat kikkers nog langer verwerkt zouden worden in een lustopwekkend drankje.

'Kikkershake' is bij de Peruaanse bevolking namelijk uitgegroeid tot een bijzonder populair middeltje om de seksuele prestaties te bevorderen.

Al 4000 kikkers gered
Al 4000 kikkers werden dankzij een politieinval op een warenhuis in Lima van een gruwelijke dood gered. Ze werden in dozen bewaard en stonden op het punt een kopje kleiner gemaakt te worden.

De diertjes werden na hun angstaanjagend avontuur opnieuw in een natuurreservaat vrijgelaten. "Kikkers van die dierenbeulen redden, is onze nieuwe kruistocht geworden", aldus een woordvoerder van de politie.

12:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Oostenrijkers moeten zelfs voor dode hond taksen betalen

In de Oostenrijkse stad Graz moeten hondenbezitters zelfs voor hun dode hond taksen betalen. Dat ondervond een inwoonster van de stad, die begin februari haar huisdier bij de stedelijke belastingdienst wilde laten uitschrijven. Hoewel ze daar op enig medeleven mocht rekenen, kreeg de verbouwereerde dame in maart de aanmaning om haar hondentaks van 39,40 euro voor het jaar 2005 te betalen. Op de belastingdienst werd verklaard dat een hond belastingplichtig is, zelfs als hij slechts voor één dag in het jaar is ingeschreven.

Daarom moet het jaarbedrag alsnog betaald worden, zelfs wanneer de hond al lang de geest heeft gegeven. De ambtenaren willen de taks nu weliswaar pas aanrekenen wanneer de vrouw zich een nieuwe hond aanschaft.

01:14 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

27-04-05

"België opnieuw bedreigd door hondsdolheid"

Specialisten van het Institut Pasteur, Nicolas Praet en Ingrid Le Roux, pleiten voor een nieuwe vaccinatiecampagne tegen hondsdolheid of rabiës. Die ziekte wordt vooral verspreid door vossen.

In België dook het virus op in 1966, maar door herhaalde vaccinatiecampagnes werd ons land in 2001 rabiës-vrij verklaard. Nicolas Praet en Ingrid Le Roux waarschuwen echter voor een nieuwe besmettingshaard in het zuiden van Duitsland, zowat 170 km van de Belgische grens. Er zou zich een stijgend aantal gevallen van hondsdolheid voordoen. "De enige oplossing om België te beschermen, is door een nieuwe vaccinatiecampagne aan de grens te starten en dat in samenwerking met Duitsland, Frankrijk en het Groot-Hertogdom Luxemburg".

Het laatste geval in België dateert van 17 juli 1999. Het ging om een rund in de omgeving van Bastogne, kort bij de grens met het Groot-Hertogdom Luxemburg. Hondsdolheid wordt meest verspreid door de vos, maar kan door bijten, krabben of likken op andere zoogdieren, dus ook mensen, overgezet worden.

Praet en Le Roux waarschuwden voor hondsdolheid tijdens een studiedag van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, dat woensdag in Brussel een Vlaams vossensymposium heeft georganiseerd. Daarop werden de nieuwste onderzoeksresultaten terzake voorgesteld. Na meer dan een eeuw afwezigheid in grote delen van Vlaanderen heeft de vos onze regio in korte tijd spectaculair heroverd. Het IBW organiseerde het symposium naar aanleiding daarvan en naar aanleiding van de onrust die deze toename heeft losgemaakt bij de bevolking.

20:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Achtjarige jongen redt zusje uit klauwen van leeuw

John Escovedo werd tot nationale held van Chili uitgeroepen nadat hij zijn tweejarig zusje Anyara uit de klauwen van een leeuw redde. Broer en zus brachten een bezoek aan het circus. Toen ze voorbij de leeuwenkooi liepen, waaide de deur van het beestenhok om vooralsnog onverklaarbare reden open. De leeuw had het onmiddellijk op het kleine meisje gemunt.

Daarop begon John met alle macht op de leeuw te slaan. "Toen hij zag wat er gebeurde, begon hij onmiddellijk op de klauwen van de leeuw te kloppen. Pas toen het machtige dier genoeg had van al die meppen, hield hij ermee op. Hij was enorm moedig", aldus de trotse moeder.

Anyara herstelt momenteel in het ziekenhuis van haar verwondingen. Volgens de dokters verkeert ze niet langer in levensgevaar en is het enkel aan de tussenkomst van haar dapper broertje te danken dat ze nog in leven is.

12:22 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Dieren vs Beesten

Australië kampt met een kamelenplaag

In Australië zouden zo'n half miljoen kamelen rondlopen.Volgens de Australische inspecteur van landelijke gebieden Chris Turner kampen ze Down Under met een kamelenplaag. De populatie kamelen in Australië neemt zo snel toe dat er duizenden moeten worden afgeschoten. In het zuiden veroorzaken volgens Turner zo'n zestigduizend kamelen overlast voor boeren door water bestemd voor vee op te drinken.

De kamelenpopulatie groeit met 11 procent per jaar, zegt Turner. De makkelijkste, snelste en goedkoopste manier om de dieren te doden is volgens hem door ze vanuit helikopters neer te schieten. Turner wilde niet zeggen hoeveel kamelen er precies worden gedood, alleen dat het er duizenden zijn. Het Koninklijk Genootschap voor de Preventie van Wreedheid tegen Dieren spreekt Turner tegen. Volgens de voorzitter van die laatste organisatie, Hugo Wirth, is het niet mogelijk een kameel snel en humaan te doden vanuit een helikopter.

Kamelen werden in Australië geïntroduceerd tussen 1880 en 1890 om transporten door de woestijn te verzorgen, maar na de komst van treinen en vrachtwagens werden ze vrijgelaten. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden en voldoende land om te grazen groeide hun aantal snel. Sommige wetenschappers schatten dat er ongeveer een half miljoen Australische kamelen zijn.

Waarom moeten deze dieren het weer bekopen?
Heeft de mens hier niet voor gezorgd?

Aarde kampt met een beesten plaag

[quote]
Een tijdje geleden viel me een krantenartikel in het oog dat handelde over de explosieve toename van de wereldbevolking. "Op 16 juni 1999 zijn we met zes miljard", luidde de titel. Wij herinnerden ons dat Rudolf Steiner enkele keren gesproken heeft over de zogezegde alsmaar toenemende wereldbevolking en aan de hand van zijn uitlatingen wilden wij een en ander hierover toch eens van naderbij beschouwen. Laten wij eerst eens de cijfers bekijken: volgens de statistici leefden er ten tijde van Christus 400 miljoen mensen op aarde;In het jaar 500 waren er dat 200 miljoen
1000 400 miljoen
1500 540 miljoen
1750 een miljard
1920 bijna twee miljard
1960 drie miljard
Vanaf 1960 nam de bevolking gemiddeld om de dertien jaar met een miljard toe, zodat in 1999 inderdaad de zes miljard zal bereikt zijn: volgens statistici zouden er in het jaar 2050 ongeveer negen miljard mensen op aarde leven.
[/quote]

Hier hebben de dieren niet om gevraagd.
Het is gemakkelijker om deze beesten af te schieten vanuit helicopters.

01:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

26-04-05

Aantal tijgers in Birma dramatisch gedaald

Het aantal tijgers in Birma is de afgelopen 25 jaar teruggelopen van rond de drieduizend tot nog geen 150.

Birma spant zich sinds een aantal jaar in voor het redden van de tijger en heeft daartoe in de noordelijke staat Kachin het grootste tijgerreservaat ter wereld geschapen. In het land komen twee tijgersoorten voor, de Bengaalse en de Chinese tijger. Wereldwijd is het aantal tijgers in ongeveer honderd jaar als gevolg van de jacht, gebrek aan prooi en afname van de habitat gedaald van honderdduizend tot vijfduizend.

09:07 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Ongewenste katten!

Eens katten je tuin ontdekt hebben, komen ze er graag terug. Geurmiddelen helpen in regel om ze op andere gedachten te brengen. Compo heeft een Ecar Afweermiddel Katten, in spray en korrelvorm. Bij Scotts heet het KB Kat- & hondweg.
Leg een heuse geurbarrière aan op de grens van je tuin en doe dat minstens om de twee weken en hernieuw de behandeling na een flinke regenbui. Ook Osmo heeft een product op basis van lookgeurstoffen dat katten weghoudt.
Gebruik ongeveer 25 gram per 10 vierkante meter. Blijf deze geurstoffen gebruiken tot je merkt dat de katten andere terreinen opzoeken en jouw tuin vergeten zijn. Dat kan enkele maanden duren.

Plant zeker geen kattenkruid (Nepeta) in je tuin. Het trekt de katten aan.

08:31 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Makkelijk en lekker: Aardbeien uit eigen tuin

Aardbeien zijn makkelijke tuinplanten. Ze hoeven echt niet in de moestuin, maar kunnen ook als bodembedekker gebruikt worden in de siertuin. De oogst aan smaakvolle vruchten is net dezelfde!

Ze kunnen overal
Niets zo lekker dan zongerijpte aardbeien uit eigen tuin. Met slechts een tiental plantjes heb je al een voldoende grote oogst om een zomerse fruitsla, een overheerlijk ijsdessert of een fruittaart te bereiden en dat enkele keren gespreid over verschillende weken.

Aardbeien kan je op rijtjes planten. Als een echte kweker maak je eerst een langgerekte heuvelrug. Plant de aardbeien op het hoogste punt. Daarmee houdt je ze ver verwijderd van water en bescherm je ze op de meest natuurlijke wijze tegen schimmelaantastingen. De onderlinge plantafstand is ongeveer 30-35 cm.

Ook in een fruit- en siertuin laten aardbeien zich perfect inpassen.

Gebruik ze als bodembedekker onder bessenstruiken, tussen sierheesters en vaste planten. Je kan ze er zelfs laten verwilderen. Net als bij de kruipende boterbloem vormen ze uitlopers waarop nieuwe plantjes ontstaan.

Zo nemen ze steeds meer terrein in en geven ze onkruid omzeggens geen kans tot kiemen. Ook in potten en bakken kunnen ze geplant worden. Zo vinden ze zelfs een plaatsje op het kleinste balkon. Aardbeien hebben echter geen eeuwig leven. Je aardbeiveldje of -pot moet je om de pakweg drie jaar vernieuwen. Professionele kwekers doen het zelfs om de twee jaar.

Plantmateriaal
Op plantenmarkten en in tuincentra wordt het plantgoed voornamelijk in augustus te koop aangeboden, maar ook nu nog kan je aardbeiplantjes kopen.
In de kweekcentra werden ze bewaard bij lage temperatuur om na het planten snel in groei te gaan en nog deze zomer een rijke oogst te leveren.
Eens je aardbeien hebt, kan je makkelijk zelf plantgoed telen. Alle kindplantjes op het eind van de uitlopers zijn volwaardige aardbeiplantjes.
In juni kan je ze uitsteken en in aparte potjes planten. Je kan de uitlopers ook dadelijk in potjes leiden en daarin laten inwortelen.

Aardbeien zijn er in veel maten en gewichten. Bij de gewone aardbeien kan je een keuze maken uit soorten die vruchten geven in mei-juni (Gorella en Regina), juni-juli (Senga Sengana) en juli-oktober (Elista).

Herbloeiende soorten geven twee keer vruchten, doordragende soorten als Ostara en Revada dragen vruchten van juli tot november, meestal iets kleiner van formaat.

Bos- en alpenaardbeitjes vormen nog een groep apart. Ze vormen geen uitlopers en geven slechts kleine vruchtjes in de periode juli-oktober.
Alpenaardbeitjes met witte, gele en dieprode vruchten lenen zich uitstekend voor een wat aparte versiering van heerlijke dessertschotels.

Verzorging
Aardbeien vergen weinig verzorging. De nieuwste selecties hebben een eigen weerstand tegen schimmelziekten en andere aantastingen. In het voorjaar mag u de aardbeien verwennen met wat meststof. Gebruik een stikstofarme meststof zoals Algoflash aardbeien (NPK 7-18-24) en Asef aardbeienmest (NPK 5-6-10). Stikstof zou de planten te veel blad en minder vruchten laten vormen.

Vooral bij doordragende soorten levert de eerste bloei meestal kleinere vruchten op. Verwijder daarom de eerste bloempjes. Je oogst is er slechts kort door vertraagd, de planten zullen echter eens zo sterk uitgroeien.

Elke bloem legt de basis voor een aardbei. Geef ze de kans om te profiteren van de volle zon tot ze intens rood gekleurd is. Wil je de aardbeien klassevol presenteren of enkele dagen bewaren, pluk ze dan met een staartje.

Extra tips
Een strobedje: aardbeien die na een regenbui snel opdrogen worden zelden of nooit aangetast door rot. Leg ze daarom op een strobedje. Je houdt er ineens slakken mee op afstand en onderdrukt onkruid.

Net als de beroepsteler: beroepstelers planten hun aardbeivelden op landbouwfolie of worteldoek. Die houdt de aarde warm en vochtig terwijl de aardbeien zelf droog blijven. Wie het helemaal perfect wil doen installeert onder de folie nog een druppeldarm om het de planten helemaal naar hun zin te maken.

Aardbeien op hoogte: maak het jezelf makkelijk en plant aardbeien in bloembakken. Zet ze op een verhoogje, al of niet in je tuinserre. Je aardbeien zijn nooit meer bevuild met aarde en om ze te plukken hoef je je niet eens te bukken.

08:28 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

25-04-05

"Risico op ramp in kerncentrale stijgt elk jaar"

De kans dat er een nucleaire ramp voorvalt in kerncentrales die ouder zijn dan twintig jaar, neemt elk jaar beduidend toe. Dat staat in een rapport dat Greenpeace maandag publiceerde.
De Belgische reactoren van Doel 1 en 2 en Tihange 1 zijn dertig jaar oud. Ook de liberalisering van de elektriciteitsmarkt bedreigt de veiligheid van de kerncentrales.
Volgens het rapport van Greenpeace, gepubliceerd aan de vooravond van de negentiende verjaardag van de kernramp in Tsjernobyl, "vertonen alle operationele kernreactoren ernstige veiligheidsgebreken, die niet opgelost kunnen worden door het verhogen van de veiligheidsmaatregelen". Vooral in reactoren die ouder zijn dan twintig jaar, zou het risico op een nucleair ongeval elk jaar gevoelig toenemen. De ouderdom leidt er tot de aftakeling van vitale onderdelen, die "vaak pas opgemerkt wordt wanneer het (bijna) te laat is", aldus het rapport.
"Dit geldt ook voor de Belgische reactoren", zegt Jean-François Fauconnier van Greenpeace. Eind vorig jaar bleek uit een rapport van het privé-inspectiebedrijf AVN (AIB Vinçotte Nucleair) dat de organisatie van de veiligheid in de Belgische kerncentrales gebreken vertoonde. "Je kan dan wel extra personeel aanwerven, maar sommige problemen zijn inherent aan de centrales en aan de veroudering van het materiaal", aldus Fauconnier. "De beste oplossing is de centrales, die normaal nu op pensioenleeftijd zijn maar nog tien jaar extra zullen werken, gewoon te sluiten."
Ook de liberalisering van de elektriciteitsmarkt heeft een negatief effect op de veiligheid. Deze vrijmaking zorgde immers voor verminderde investeringen in veiligheid. Dat werkt slijtage in de hand en doet de veiligheidsmarges dalen. Volgens het onderzoek zijn nucleaire controle-instanties niet in staat om een antwoord te bieden op deze vraag.

Een terroristische aanslag behoort eveneens tot de mogelijkheden. "Terrorisme is een reële dreiging", aldus Fauconnier. "Niet alleen een aanslag op een reactor, maar ook op het kernafval of op nucleaire transporten zou kunnen gebeuren."
Een ongeluk of aanslag in een kernreactor van het "lichtwater"-type, dat in Doel en Tihange staat, zou kunnen leiden tot een kernramp met meer dan één miljoen slachtoffers van kanker, zo stelt het rapport. Bovendien zou het aanleiding kunnen geven tot de ontruiming van een gebied van 100.000 vierkante kilometer, of ruim drie keer het Belgische grondgebied.
Begin 2005 waren er wereldwijd 441 kerncentrales actief, in 31 landen. Er zijn ook 25 reactoren in aanbouw, "al zullen sommige daarvan misschien nooit afgewerkt worden", aldus het rapport. Het Vlaams parlement houdt de volgende weken een reeks hoorzittingen om een stand van zaken op te maken van de energievoorziening in Vlaanderen. De toekomst van de nucleaire energie is een van de vijf thema's die tijdens die hoorzittingen aan bod zullen komen.

23:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Zwin wordt beveiligd tegen te lage waterstand

Om te vermijden dat de fauna en flora in het slikken- en schorregebied in het natuurreservaat het Zwin op de grens van België en Nederland in Knokke-Heist en Sluis schade oploopt, zal een aannemer deze week een aanzienlijke bres in een duingebied dichten.

"Het gaat om een jaarlijks onderhoudswerk maar dit jaar is de bres wel een stuk groter waardoor het water bij eb in het natuurreservaat te laag komt te staan", vertelt conservator Kris Struyf. "Er is bij het laatste voorjaarsspringtij extra zand naar zee gespoeld"

De waterstand in de westelijke meertjes van het Zwin wordt geregeld met een buizensysteem met terugslagklep. Bij vloed kan het water in het Zwin lopen maar bij eb kan niet alle water terug weg. Door de bres is dit systeem wat ontregeld.

Intussen buigt de Internationale Zwincommissie zich verder over de problemen van de verzanding van het Zwin. "Dat is een veel complexere zaak dat het jaarlijks terugkerend bresje", zegt Struyf. "Er is over de verzandingsproblematiek nog veel studiewerk nodig. Intussen proberen we de toestand te bevriezen".

22:37 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Nazi-apen moeten Tweede Wereldoorlog herdenken

Een Russisch circus wil de zestigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken door apen als nazi's te verkleden.

Anatoly Marchevsky, directeur van het Yekaterinburg-circus, zei dat hij eerst van plan was om luipaarden voor de stunt te gebruiken. Later kwam hij echter tot de conclusie dat apenkostuums makkelijker konden aangemaakt werden dan luipaardomhulsels.

"Een paard kan je niet als een Nazi aankleden. Luipaarden zijn echter vleeseters en ze zijn dan ook ideaal geschikt om woestelingen uit te beelden. Mensen beschouwen Nazi's toch als beesten", aldus Marchevsky.

Wie de apen gratis aan het werk wil zien, moet als veteraan in uniform al zijn medailles voor moed en opoffering meebrengen. De show begint op 1 mei.

13:06 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Bontjassen

Madammen met een bontjas

Hier klikken

12:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

24-04-05

Padden sterven ontploffingsdood in Duitsland

Een duizendtal padden zijn in Duitsland op een al even afschuwelijke als mysterieuze wijze aan hun eind gekomen: ze zwellen op korte tijd zo erg op dat ze ontploffen, waarbij hun ingewanden tot een meter ver geslingerd worden. Het lijkt "op een sciencefictionfilm", verzekert Werner Smolnik van een natuurbeschermingsvereniging uit Hamburg, waar het tafereel zich afspeelt.

"We zagen de dieren over de grond kruipen, zwellen en ontploffen", zegt hij, eraan toevoegend dat de omvang van de padden soms meer dan verdrievoudigde. "De poel van de dood" wordt de waterpartij in de wijk Altona van Hamburg genoemd, waar het mysterie zich voordoet. De toegang is gesloten. Onder de mogelijke verklaringen: een onbekend virus, een schimmel die het water besmet heeft of raven die, als in de film van Hitchcock, de padden zouden aanvallen en onnoemelijke schrik zouden aanjagen.

00:58 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

23-04-05

Gletsjers smelten snel volgens Brits-Amerikaanse studie

De gletsjers op Antarctica smelten snel. Dat heeft een nieuwe Brits-Amerikaanse langetermijnstudie aangetoond. Het onderzoek dat vrijdag verschijnt in het Britse Science Magazine bewijst dat bijna 90 procent van de ijsmassa's, die van de bergen naar de oceaan stromen, aan omvang verliest.

De wetenschappers van de Brits-Antarctische en Amerikaanse Geologische Diensten zeggen dat het vlug smelten een aantal complexe oorzaken zou kunnen hebben. "Hoewel de stijgende luchttemperaturen en de opwarming van de Aarde meespelen, zijn er nog andere oorzaken die aan de basis van het smelten liggen. Bijvoorbeeld de veranderende oceaanstromingen en de verhoogde temperaturen", aldus de onderzoekers.

De Britten en Amerikanen hebben 244 gletsjers onderzocht, voornamelijk in het westen van het Zuidpoolgebied. "We hebben ontdekt dat 87 procent van de 244 gletsjers gekrompen zijn sinds de eerste metingen van 1953", meldt de Britse wetenschapster Alison Cook, de expeditieleidster.

"We stelden het omgekeerde patroon van vijftig jaar geleden vast. Toen groeiden de meeste gletsjers aan, terwijl nu de meerderheid snel afsmelt", aldus Cook.

10:44 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Chimpansee moet van zoo onmiddellijk stoppen met roken

Een Zuid-Afrikaanse dierentuin wil dat hun chimpansee onmiddellijk stopt met roken. Charlie de chimpansee zou de gewoonte hebben aangeleerd van bezoekers van de dierentuin van Bloemfontein. Die gooien regelmatig sigaretten over de tralies.

"Veel mensen vinden het grappig om een chimpansee te zien roken. Maar de gewoonte van Charlie is uiterst nefast voor zijn gezondheid", alus een woordvoerder.

De dierentuin vraagt nu aan de bezoekers om Charlie niet meer te voorzien van sigaretten. Op die manier moet Charlie stoppen met roken.

Volgens de woordvoerder verbergt Charlie zijn rookwaar wanneer er verzorgers langskomen. "Hij gedraagt zich echt als een ondeugende scholier."

00:56 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

22-04-05

Zoo Antwerpen plant 8 Mammoetbomen

De Zoo van Antwerpen heeft voor elke dag van het jaar een boom in haar beschermd en geklasseerd bomenbestand. Bovenop de 365 waardevolle bomen in de tuin komen er vandaag 8 bij. Het zijn niet van de minste want het gaat om de in België weinig voorkomende Sequoiadendron giganteum of Mammoetboom! Sequoia’s zijn van oorsprong Amerikaans en bereiken na verloop van tijd gigantische hoogtes.

De bomen die in de Zoo van Antwerpen worden geplant zijn tussen de 5 en 10 meter hoog en komen tegenover “Vriesland” te staan. Bedoeling is om de bezoeker in de Zoo een blijvend gevoel van een groene oase in de stad te verzekeren en de skyline van flatgebouwen in de buurt te verfraaien. Totale kostprijs is 52. 000 euro waarvan de projectontwikkelaar Robelco, de Stad Antwerpen en de Zoo ieder een derde dragen.
Dit project kwam tot stand in goed overleg met de dienst Monumenten en Landschappen.

Speciaal voor deze bomenpartij installeert de Zoo een mistinstallatie in de kruinen. Sequoia’s zijn enorm grote maar ook -zeker de eerste 5 jaar- enorm kwetsbare bomen. Ze vragen een bijzondere zorg en moeten worden beneveld om te kunnen overleven. Ook onderaan is een druppelbevloeiing voorzien.

Exemplaren van deze enorme naaldbomen in hun natuurlijk verspreidingsgebied, de Sierra Nevada in Californië, zijn ware reuzen. De grootste onder hen is 83 meter hoog en op anderhalve meter heeft hij een stamomtrek van 24,10 meter. Zijn massa wordt geschat op 1950 à 2145 ton, zijn leeftijd op 2000 à 3000 jaar en hij wordt vaak het grootste levende wezen ter wereld genoemd. De oudste in Europa aangeplante mammoetbomen (vanaf 1852) hebben nog niet de tijd gehad deze afmetingen aan te nemen. Toch zijn de hoogste in onze contreien meer dan 40 meter hoog en de dikste hebben een stamomtrek van meer dan 8 meter bereikt.
De mammoetboom is een altijdgroene naaldboom, gekenmerkt door een roodbruine stam met zachte, dikke bast. Van de boom is ook gekend dat hij, zelfs bij de meest forse windstoten, nooit omwaait en dit dankzij zijn opvallende, kegelvormige structuur van zowel kruin als stam.

17:57 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Onderzoek wijst uit dat gletsjers op Zuidpool smelten

Het grootste onderzoek dat tot nog toe is gedaan naar gletsjers op het Antarctisch Schiereiland wijst uit dat het ijs in het Zuidpoolgebied als gevolg van de stijgende temperatuur op aarde aan het smelten is.Het is niet duidelijk of de temperatuurstijging in de poolgebieden onderdeel is van natuurlijke klimaatschommelingen, of een gevolg van door de mens veroorzaakte vervuiling van de atmosfeer.

Een analyse van meer dan tweeduizend lucht- en satellietfoto's die sinds 1940 zijn gemaakt van het Antarctisch Schiereiland -een klein deel van Antarctica in de buurt van de Zuidpool - toont volgens onderzoekers van de British Antarctic Survey en de Amerikaanse Geological Survey aan dat 87 procent van de 244 gletsjers die in zee uitmonden de afgelopen vijftig jaar is gekrompen. Tot nog toe waren wetenschappers er niet zeker van of de gletsjers in het gebied de afgelopen decennia in volume zijn afgenomen. Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Ook in andere poolgebieden smelt de ijskap. Deze tendens zal op termijn leiden tot een hogere zeespiegel en meer overlast door overstromingen. De afgelopen honderd jaar is de zeespiegel afhankelijk van waar wordt gemeten met tien tot twintig centimeter gestegen. Klimaatdeskundigen voorspellen voor de komende honderd jaar een stijging van een meter, wat onder meer in Nederland tot problemen met de zeewering kan leiden.

05:31 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

21-04-05

Binnenkort aapjes in SWAT-teams?

Voor gevaarlijke situaties zoals een gijzeling, vraagt de Amerikaanse politie steevast bijstand van een tot de tanden bewapend SWAT-team (een Special Weapons And Tactics -team). Sean Truelove, een veteraan in het SWAT-team van Mesa in de staat Arizona, bereidt nu een project van 100.000 dollar overheidsgeld voor waarbij een aap het SWAT-team gaat bijstaan.

"Iedereen dacht eerst dat het om een grap ging, tot de mensen er serieus over begonnen na te denken. Het kan onze interventies drastisch gaan vereenvoudigen." De getrainde aap zou sloten kunnen openen en gebouwen doorzoeken.

Truelove denkt dat kapucijnaapjes er het best voor in aanmerking komen, omdat die bekend staan als één van de slimste aapsoorten. Kapucijnaapjes varïeren in gewicht van 1,3 kg tot ongeveer 3,5 kg en leven gemiddeld 17 jaar.

In Zuid-Amerika worden de kapucijnaapjes al ingezet om gehandicapte mensen te helpen. Ze zijn in staat voorwerpen terug te vinden, eten op te dienen en deuren te openen en te sluiten. Het onderzoek is nog in een verkennende fase, maar verschillende overheidsfunctionarissen in Arizona hebben al positief gereageerd op de plannen.

19:12 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Olifant doodt toerist in Oeganda

Een toerist is in een Oegandees natuurpark het slachtoffer geworden van een olifant. De 28-jarige man werd door de olifant vertrapt en doorboord.

Volgens woordvoerders van het park was de man met een 8-jarige jongen op zijn arm te dicht in de buurt gekomen van een olifantenjong. Daarop werd de toerist aangevallen door de moederolifant, die de man tegen een boom slingerde, vertrapte en doorboorde met haar slagtanden. Het jongetje bleef ongedeerd.

Het incident vond zondag plaats in Murchison Falls, 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kampala. Zes toeristen, Oegandezen van Indiase komaf, waren uit hun voertuigen gestapt om de olifant en het jong te fotograferen. Het slachtoffer behoorde tot deze groep.

Men moet maar niet zo DOM zijn.

16:03 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

20-04-05

Dronken apen veroorzaken chaos

Een groep dronken apen hebben een Indisch dorp op stelten gezet nadat ze een speciaal gegist drankje gestolen en opgedronken hadden.

De primaten vonden de likeur, die op basis van marihuanabladeren bereid werd, in potten die inboorlingen naast hun hutten bewaarden. Het alcoholische drankje maakte deel uit van een offer aan Hindu-goden om hen te bedanken voor het aankomende nieuwe jaar.

De verbaasde Baralapokhari-dorpelingen sloegen terug door de stomdronken apen met stokken en andere wapens te verjagen. Daarbij liepen drie inboorlingen verwondingen op.

Apen die door de alcoholboost het bewustzijn verloren waren, zijn kort nadien opnieuw in het bos gesignaleerd.

19:48 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Rubberen eendje na vijf jaar uit hondenmaag gehaald

Een rubberen eendje heeft vijf jaar in de maag van een boxer gezeten alvorens Zweedse dierenartsen het kleinood uit de maag van de hond haalden.

De eigenaar van de hond ging ervan uit dat het speelgoed vanzelf in de maag opgelost was. "Waarom was de inhoud in al die jaren dan niet op natuurlijke wijze uit het hondje gekomen?", luidde de redenering van de dierensadist.

Toen het dier begon te braken en weigerde vloeibare substantie tot zich te nemen, kon de eigenaar niet anders meer dan een dierenarts op te zoeken.

Het speelgoed, dat intussen zwart en steenhard geworden was, werd met succes chirurgisch verwijderd.

19:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

19-04-05

140 rendieren stortten van 700 meter hoge rots

Een rendierenkudde bestaande uit 140 dieren is in het Zweedse Lapland door een mysterieuze massale valpartij van een 700 meter hoge rots naar beneden gestort en om het leven gekomen.

De verpletterde lichamen van de dieren werden aan de voet van een uitstekende rotsrichel van de Kaskaivo-berg gevonden. Dat zei Petter Pavval van de Samische oorspronkelijke bevolking. "Het zag eruit als een vreselijk bloedbad, zoiets heb ik nog nooit gezien. Een catastrofe".

Een mogelijke verklaring is dat de kudde op hol is geslagen voor een lynx, die de dieren steeds verder naar de rotsrichel heeft gedreven om ze er uiteindelijk over te jagen. "Maar rendieren gedragen zich eigenlijk zo niet. Ze springen ook niet vrijwillig van een rots naar beneden", meent Pavval. De handelswaarde van de kudde bedroeg circa 32.000 euro. Het vlees van de dieren kan ook niet meer gebruikt worden.

16:26 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Kaart Antarctica aan herziening toe na botsing ijsbergmassa's

De botsing tussen een reuzenijsberg en een ijstong nabij de Zuidpool heeft de vorm van Antarctica veranderd. Dat meldde het Europees Ruimtevaart Agentschap (ESA) maandag.
Op een radarbeeld van Envisat, dat werd genomen op 15 april, is te zien dat een 5 kilometer lang gebied van de Drygalski-ijstong is afgebroken na de botsing met de drijvende ijsberg B-15A.

De ijsberg, die de vorm van een fles heeft, is 115 kilometer lang en heeft een oppervlakte 2.500 m2, "dat maakt hem even groot als Luxemburg", zei ESA. De botsing berokkende de ijsberg nauwelijks schade.
B-15A is het grootste nog resterende deel van de grotere ijsberg B-15, die in maart 2000 van de Ross-ijsvlakte los scheurde en oorspronkelijk een oppervlakte van 11.655 vierkante kilometer had. B-15A dreef sinds januari in de richting van de ijstong in de zee-engte van McMurdo in de Ross Zee, de toegangsweg naar het hart van Antarctica.

Klik hier voor beelden

04:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Echt Jurassic Park komt met skelet T.Rex heel dichtbij

Een goed geconserveerd fossiel skelet van een Tyrannosaurus rex, dat twee jaar geleden in de Amerikaanse staat Montana is ontdekt, heeft onverwacht zacht weefsel opgeleverd, in die mate dat wetenschappers erover speculeren zelfs bruikbaar DNA te vinden.
In het wetenschappelijke vakblad Science schrijft teamleidster Mary Schweitzer van de North Carolina State University dat "het heel choquerend was. Ik geloofde het niet tot we het zeventien keer hadden gedaan".

De groep vorsers sloot niet uit dat er DNA kan worden verworven van het specimen dat zeventig miljoen jaar oud is. De mogelijkheid zou aldus bestaan een moderne T.Rex te maken die in een echt Jurassic Park kan leven.
Bij het onderzoek van een dijbeen stootte het team op onverwacht materiaal in een beenmergholte. Bij oplossing in zuur bleef flexibel en elastisch materiaal over, doorweven met wat doorzichtige en holle bloedvaten bleken te zijn. Die bloedvaten leken op die van de struisvogel.

04:41 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)