30-04-05

Uitgestorven gewaande specht duikt opnieuw op in VS

In Noord-Amerika is een uitgestorven gewaande spechtensoort opnieuw gesigaleerd. De Grote Ivoorsnavelspecht werd gezien tijdens een expeditie tussen februari 2004 en april 2005 in de Big Woods in het Mississippi-bekken. Sinds de laatste bevestigde waarneming in 1944 werd algemeen aangenomen dat de soort in Noord-Amerika uitgestorven was, aldus Natuurpunt vrijdag.
De Grote Ivoorsnavelspecht Campephilus principalis is een van de grootste en meest spectaculaire spechten ter wereld. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn opvallende zwart-witvogels; de mannetjes hebben een vuurrode kam.

De soort was ooit wijdverspreid aanwezig in primaire loofbossen in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Doordat de wouden werden omgehakt, verdween de vogel. Het laatste dier dat werd gezien, was een vrouwtje in een net gehakt bosrestant.

Recent werden de Big Woods in ere hersteld en een waarnemer maakte tijdens de expeditie een video-opname van de specht. Deskundigen hopen dat er nog meer exemplaren zijn, want de potentiële habitat van het diertje omvat momenteel zo'n 200.0000 hectare.

De Grote Ivoorspecht was een van de zes Noord-Amerikaanse vogelsoorten waarvan men weet of vermoedt dat ze uitgestorven zijn sinds 1880. De andere zijn de Labradoreend (Camptorhynchus labradorius), de Eskimowulp (Numenius borealis), de Carolinaparkiet (Conuropsis carolinensis), de Trekduif (Ectopistes migratorius) en de Bachman's Zanger (Vermivora bachmanii).

03:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.