26-04-05

Makkelijk en lekker: Aardbeien uit eigen tuin

Aardbeien zijn makkelijke tuinplanten. Ze hoeven echt niet in de moestuin, maar kunnen ook als bodembedekker gebruikt worden in de siertuin. De oogst aan smaakvolle vruchten is net dezelfde!

Ze kunnen overal
Niets zo lekker dan zongerijpte aardbeien uit eigen tuin. Met slechts een tiental plantjes heb je al een voldoende grote oogst om een zomerse fruitsla, een overheerlijk ijsdessert of een fruittaart te bereiden en dat enkele keren gespreid over verschillende weken.

Aardbeien kan je op rijtjes planten. Als een echte kweker maak je eerst een langgerekte heuvelrug. Plant de aardbeien op het hoogste punt. Daarmee houdt je ze ver verwijderd van water en bescherm je ze op de meest natuurlijke wijze tegen schimmelaantastingen. De onderlinge plantafstand is ongeveer 30-35 cm.

Ook in een fruit- en siertuin laten aardbeien zich perfect inpassen.

Gebruik ze als bodembedekker onder bessenstruiken, tussen sierheesters en vaste planten. Je kan ze er zelfs laten verwilderen. Net als bij de kruipende boterbloem vormen ze uitlopers waarop nieuwe plantjes ontstaan.

Zo nemen ze steeds meer terrein in en geven ze onkruid omzeggens geen kans tot kiemen. Ook in potten en bakken kunnen ze geplant worden. Zo vinden ze zelfs een plaatsje op het kleinste balkon. Aardbeien hebben echter geen eeuwig leven. Je aardbeiveldje of -pot moet je om de pakweg drie jaar vernieuwen. Professionele kwekers doen het zelfs om de twee jaar.

Plantmateriaal
Op plantenmarkten en in tuincentra wordt het plantgoed voornamelijk in augustus te koop aangeboden, maar ook nu nog kan je aardbeiplantjes kopen.
In de kweekcentra werden ze bewaard bij lage temperatuur om na het planten snel in groei te gaan en nog deze zomer een rijke oogst te leveren.
Eens je aardbeien hebt, kan je makkelijk zelf plantgoed telen. Alle kindplantjes op het eind van de uitlopers zijn volwaardige aardbeiplantjes.
In juni kan je ze uitsteken en in aparte potjes planten. Je kan de uitlopers ook dadelijk in potjes leiden en daarin laten inwortelen.

Aardbeien zijn er in veel maten en gewichten. Bij de gewone aardbeien kan je een keuze maken uit soorten die vruchten geven in mei-juni (Gorella en Regina), juni-juli (Senga Sengana) en juli-oktober (Elista).

Herbloeiende soorten geven twee keer vruchten, doordragende soorten als Ostara en Revada dragen vruchten van juli tot november, meestal iets kleiner van formaat.

Bos- en alpenaardbeitjes vormen nog een groep apart. Ze vormen geen uitlopers en geven slechts kleine vruchtjes in de periode juli-oktober.
Alpenaardbeitjes met witte, gele en dieprode vruchten lenen zich uitstekend voor een wat aparte versiering van heerlijke dessertschotels.

Verzorging
Aardbeien vergen weinig verzorging. De nieuwste selecties hebben een eigen weerstand tegen schimmelziekten en andere aantastingen. In het voorjaar mag u de aardbeien verwennen met wat meststof. Gebruik een stikstofarme meststof zoals Algoflash aardbeien (NPK 7-18-24) en Asef aardbeienmest (NPK 5-6-10). Stikstof zou de planten te veel blad en minder vruchten laten vormen.

Vooral bij doordragende soorten levert de eerste bloei meestal kleinere vruchten op. Verwijder daarom de eerste bloempjes. Je oogst is er slechts kort door vertraagd, de planten zullen echter eens zo sterk uitgroeien.

Elke bloem legt de basis voor een aardbei. Geef ze de kans om te profiteren van de volle zon tot ze intens rood gekleurd is. Wil je de aardbeien klassevol presenteren of enkele dagen bewaren, pluk ze dan met een staartje.

Extra tips
Een strobedje: aardbeien die na een regenbui snel opdrogen worden zelden of nooit aangetast door rot. Leg ze daarom op een strobedje. Je houdt er ineens slakken mee op afstand en onderdrukt onkruid.

Net als de beroepsteler: beroepstelers planten hun aardbeivelden op landbouwfolie of worteldoek. Die houdt de aarde warm en vochtig terwijl de aardbeien zelf droog blijven. Wie het helemaal perfect wil doen installeert onder de folie nog een druppeldarm om het de planten helemaal naar hun zin te maken.

Aardbeien op hoogte: maak het jezelf makkelijk en plant aardbeien in bloembakken. Zet ze op een verhoogje, al of niet in je tuinserre. Je aardbeien zijn nooit meer bevuild met aarde en om ze te plukken hoef je je niet eens te bukken.

08:28 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.