25-04-05

Zwin wordt beveiligd tegen te lage waterstand

Om te vermijden dat de fauna en flora in het slikken- en schorregebied in het natuurreservaat het Zwin op de grens van België en Nederland in Knokke-Heist en Sluis schade oploopt, zal een aannemer deze week een aanzienlijke bres in een duingebied dichten.

"Het gaat om een jaarlijks onderhoudswerk maar dit jaar is de bres wel een stuk groter waardoor het water bij eb in het natuurreservaat te laag komt te staan", vertelt conservator Kris Struyf. "Er is bij het laatste voorjaarsspringtij extra zand naar zee gespoeld"

De waterstand in de westelijke meertjes van het Zwin wordt geregeld met een buizensysteem met terugslagklep. Bij vloed kan het water in het Zwin lopen maar bij eb kan niet alle water terug weg. Door de bres is dit systeem wat ontregeld.

Intussen buigt de Internationale Zwincommissie zich verder over de problemen van de verzanding van het Zwin. "Dat is een veel complexere zaak dat het jaarlijks terugkerend bresje", zegt Struyf. "Er is over de verzandingsproblematiek nog veel studiewerk nodig. Intussen proberen we de toestand te bevriezen".

22:37 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.