23-04-05

Gletsjers smelten snel volgens Brits-Amerikaanse studie

De gletsjers op Antarctica smelten snel. Dat heeft een nieuwe Brits-Amerikaanse langetermijnstudie aangetoond. Het onderzoek dat vrijdag verschijnt in het Britse Science Magazine bewijst dat bijna 90 procent van de ijsmassa's, die van de bergen naar de oceaan stromen, aan omvang verliest.

De wetenschappers van de Brits-Antarctische en Amerikaanse Geologische Diensten zeggen dat het vlug smelten een aantal complexe oorzaken zou kunnen hebben. "Hoewel de stijgende luchttemperaturen en de opwarming van de Aarde meespelen, zijn er nog andere oorzaken die aan de basis van het smelten liggen. Bijvoorbeeld de veranderende oceaanstromingen en de verhoogde temperaturen", aldus de onderzoekers.

De Britten en Amerikanen hebben 244 gletsjers onderzocht, voornamelijk in het westen van het Zuidpoolgebied. "We hebben ontdekt dat 87 procent van de 244 gletsjers gekrompen zijn sinds de eerste metingen van 1953", meldt de Britse wetenschapster Alison Cook, de expeditieleidster.

"We stelden het omgekeerde patroon van vijftig jaar geleden vast. Toen groeiden de meeste gletsjers aan, terwijl nu de meerderheid snel afsmelt", aldus Cook.

10:44 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.