22-04-05

Zoo Antwerpen plant 8 Mammoetbomen

De Zoo van Antwerpen heeft voor elke dag van het jaar een boom in haar beschermd en geklasseerd bomenbestand. Bovenop de 365 waardevolle bomen in de tuin komen er vandaag 8 bij. Het zijn niet van de minste want het gaat om de in België weinig voorkomende Sequoiadendron giganteum of Mammoetboom! Sequoia’s zijn van oorsprong Amerikaans en bereiken na verloop van tijd gigantische hoogtes.

De bomen die in de Zoo van Antwerpen worden geplant zijn tussen de 5 en 10 meter hoog en komen tegenover “Vriesland” te staan. Bedoeling is om de bezoeker in de Zoo een blijvend gevoel van een groene oase in de stad te verzekeren en de skyline van flatgebouwen in de buurt te verfraaien. Totale kostprijs is 52. 000 euro waarvan de projectontwikkelaar Robelco, de Stad Antwerpen en de Zoo ieder een derde dragen.
Dit project kwam tot stand in goed overleg met de dienst Monumenten en Landschappen.

Speciaal voor deze bomenpartij installeert de Zoo een mistinstallatie in de kruinen. Sequoia’s zijn enorm grote maar ook -zeker de eerste 5 jaar- enorm kwetsbare bomen. Ze vragen een bijzondere zorg en moeten worden beneveld om te kunnen overleven. Ook onderaan is een druppelbevloeiing voorzien.

Exemplaren van deze enorme naaldbomen in hun natuurlijk verspreidingsgebied, de Sierra Nevada in Californië, zijn ware reuzen. De grootste onder hen is 83 meter hoog en op anderhalve meter heeft hij een stamomtrek van 24,10 meter. Zijn massa wordt geschat op 1950 à 2145 ton, zijn leeftijd op 2000 à 3000 jaar en hij wordt vaak het grootste levende wezen ter wereld genoemd. De oudste in Europa aangeplante mammoetbomen (vanaf 1852) hebben nog niet de tijd gehad deze afmetingen aan te nemen. Toch zijn de hoogste in onze contreien meer dan 40 meter hoog en de dikste hebben een stamomtrek van meer dan 8 meter bereikt.
De mammoetboom is een altijdgroene naaldboom, gekenmerkt door een roodbruine stam met zachte, dikke bast. Van de boom is ook gekend dat hij, zelfs bij de meest forse windstoten, nooit omwaait en dit dankzij zijn opvallende, kegelvormige structuur van zowel kruin als stam.

17:57 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.