03-04-05

60 eenden en ganzen spoorloos aan kanaalkom Leopoldsburg

Dierenliefhebbers die sinds jaar en dag de eenden en ganzen voederen aan de Kampse kanaalkom hebben de vreemde verdwijning opgemerkt van een 60-tal beestjes: nu zitten er nog een 20-tal vogels, enkele weken geleden waren er dat nog meer dan 80. Er wordt gevreesd dat de dieren opzettelijk werden verdoofd zodat ze verdronken. De politie onderzoekt de zaak.

Al 30 jaar voederen Rachelle Snijers en Siegfried Reimer hun oudbakken brood aan de ganzen en eenden. “Maar midden maart viel ons op dat er iets niet in de haak was. Gewoonlijk staan de beestjes ons massaal op te wachten, maar toen was het anders. Een deel vluchtte zelfs schuw weg. Toen het eerste kadaver kwam bovendrijven, kregen we argwaan,” zegt Rachelle. Het vogelasiel van Heusden-Zolder werd ingeschakeld. “Hun onderzoek sloot niet uit dat de beestjes verdoofd werden via een product in het voedsel en dat kon de dieren zo suf maken dat ze gewoonweg verdrinken.”

Hoe de beestjes aan de Kampse kanaalkom verzeild zijn geraakt is niet duidelijk. “Sommigen werden hier wellicht achtergelaten en zo groeide het aantal aan. Ze waren ondertussen een deel van het landschap geworden, buurtbewoners kwamen ze voederen en de dieren kregen zelfs namen.” Ook op het gemeentehuis wordt bevestigd dat het om een mysterieuze verdwijning gaat. “De politie voert onderzoek uit maar tot dusver is niemand op heterdaad betrapt. Nu wordt verder gezocht op basis van vermoedens en enkele verklaringen,” zegt burgemeester Van Pée. “We weten al langer dat sommigen de dieren liever kwijt dan rijk zijn. We begrijpen dat levende wezens door hun uitwerpselen voor overlast kunnen zorgen, maar daarom hoeven ze niet op brutale manier afgemaakt te worden. Eventueel hadden ze de vogels kunnen vangen en naar een natuurgebied laten overbrengen. We hebben dan ook klacht ingediend bij de politie,” zeggen de dierenliefhebbers.

20:46 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.