24-03-05

Olifanten kunnen geluiden nabootsen

Na de primaten, maritieme zoogdieren, vleermuizen en vogels, blijken nu ook olifanten in staat tot het nabootsen van geluiden. Dat is de mening van een team wetenschappers, wiens bevindingen in de jongste editie van het tijdschrift Nature te lezen staan. Volgens de Keniaans-Amerikaans-Oostenrijkse groep wetenschappers werden er opnames gemaakt van de 10-jarige olifant Mlaika terwijl ze het geluid van een vrachtwagen nabootste.

Geluid vrachtwagens
Mlaika is een Afrikaanse olifant die leeft in het Tsavo Nationaal Park in Kenia en vanuit haar slaapplaats het geluid van vrachtwagens kan horen die enkele kilometers verderop op de snelweg Nairobi-Mombasa rijden, aldus de wetenschappers. Een andere Afrikaanse olifant, de 23-jarige Calimero, startte onlangs in de zoo van het Zwitserse Bazel met het nabootsen van zijn "kamergenoten", twee vrouwelijke Aziatische olifanten.

Kwetterende geluid
In tegenstelling tot de Afrikaanse olifant gebruikt de Aziatische een kwetterend geluid bij het communiceren. Calimero heeft zijn originele geluid zo goed als opgegeven in ruil voor het kwetterende geluid. Volgens de wetenschappers is het de eerste keer dat een landzoogdier buiten de primaten zich in staat heeft getoond tot het nabootsen van geluiden.

00:51 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.