24-03-05

Haspengouwse boomgaarden worden milieuvriendelijk gewit

De Haspengouwse boomgaarden zien momenteel letterlijk wit. Dat roept heel wat vragen bij toeristen en buurtbewoners in de streek op, zo blijkt. Maar er is geen reden tot ongerustheid, zegt de Boerenbond-Limburg, want het gaat hier om een volkomen milieuvriendelijke toepassing.

Op dit ogenblik wordt er in de omgeving van Sint-Truiden hard gewerkt aan de voorbereiding van de jaarlijkse Bloesemactiviteiten. Het Haspengouwse bloementapijt lokt jaarlijks duizenden toeristen naar de streek. De Haspengouwse fruittelers zijn ook begonnen met de verzorging van hun aanplantingen en maken daarbij gebruik van een milieuvriendelijke techniek, het "witten" van de boomgaarden. De fruittelers gebruiken een speciaal soort klei dat over de bomen wordt verspreid. De techniek heeft tot doel de perenbladvlo te misleiden zodat dit insect geen eieren meer legt op de bomen. "Deze eieren en insecten geven later immers aanleiding tot zwarte en vuile vruchten. Door het gebruik van deze klei verdwalen de perenbladvlooien en worden er geen eitjes op de bomen gelegd", zegt provinciaal verantwoordelijke Luc Vanoirbeek van de Boerenbond.

Het witten is een milieuvriendelijke techniek die het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bovendien overbodig maakt. Wit staat in dit geval dus synoniem voor gezond, aldus nog de Boerenbond.

10:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.