22-03-05

Rivierdolfijnen in Azië bedreigd

Rivierdolfijnen in Azië worden rechtstreeks met uitsterven bedreigd. De grootste dreiging komt van watervervuiling veroorzaakt door industrie en landbouw. Voorts beperken stuwdammen het leefgebied van deze dieren en raken ze frequent verstrikt in de netten van vissers. Het Wereldnatuurfonds (WWF) roept overheden en lokale gemeenschappen daarom op om de waterkwaliteit en het leefgebied van deze dolfijnen te verbeteren. De oproep komt daags voor Wereld Water Dag op 22 maart.

Volgens de internationale natuurbeschermingsorganisatie is de kritieke situatie van de dolfijnen des te verontrustender, omdat de dieren een belangrijke indicator zijn voor de gezondheid van de rivier en de beschikbaarheid van schoon water voor de mensen die langs de oevers wonen.

Er zijn vier dolfijnensoorten die alleen in zoet water kunnen leven. Vooral de Yangtze-rivierdolfijn die in China's grootste rivier de Yangtze leeft, is ernstig bedreigd. Hiervan zijn nog slechts 13 exemplaren over. Maar ook de Ganges-rivierdolfijn heeft het zeer moeilijk. Van deze soort zijn er minder dan 2.000. Deze dolfijn leeft in rivieren in Nepal, India en Bangladesh. Van de Indus-dolfijn in Pakistan zijn er nog 1.100 exemplaren.

De bedreigde dolfijnen zwemmen in de meest dichtbevolkte rivierbekkens ter wereld, waar in totaal een tiende van de wereldbevolking leeft. "Rivierdolfijnen zijn de bewakers van het water", aldus een woordvoerder van het Wereldnatuurfonds. "Hoge concentraties giftige stoffen die in deze dieren zijn gevonden, zijn een duidelijk signaal voor de slechte waterkwaliteit. Schoon water is niet alleen van levensbelang voor de dolfijnen, maar ook voor de lokale bevolking".

Het WWF werkt samen met bedrijven en bewoners langs de Ganges, Yangtze en de Indus om de situatie voor de rivierdolfijnen te verbeteren. Zo moedigt de natuurbeschermingsorganisatie mensen aan om de rivier niet te vervuilen met overtollige schoonmaakmiddelen en meststoffen. In de Ganges is over een bepaald traject van 164 km dank zij een dergelijke initiatief het aantal dolfijnen al toegenomen van 22 naar 42.

01:12 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

dolfijn ik vindt dit heel erg want ben een goede dierenvriend en hoop dat er nog meer goede reacties komen

Gepost door: klaar | 30-03-05

scool vind heel erg.ben lid van gaia en ben 12 jaar.
zou graag nog een dierenvriendin hebben om mee te mailen.
mijn e-mail is evavannuffel_1@telenet .be
kusjes jessica

Gepost door: jessica | 02-10-08

De commentaren zijn gesloten.