16-03-05

Mensenrennen

Bij festiviteiten ter ere van de naamdag van een beschermheilige (zoals de feesten ter ere van San Fermin in Pamplona) worden in veel dorpen en steden dieren getreiterd en gefolterd. Voor de betrokken stieren (soms ook koeien en kalveren) is het lijden nog groter dan bij een stierengevecht. De martelingen gaan uren, soms dagen door. De stier wordt letterlijk doodgemarteld.

Voorbeelden:

  • Een stier wordt door de straten van het dorp gejaagd met stokken, zwepen en messen. Door hem te omsingelen krijgen de dorpelingen de stier uiteindelijk te pakken, waarna hij gemarteld wordt, meestal tot de dood erop volgt. Hierbij worden bijvoorbeeld de poten gebroken, de gevoelige horens afgeslagen of de staart afgerukt. Soms eindigt zijn gang in de arena, waar hij alsnog in een stierengevecht gedood wordt.
  • Met blaaspijpen worden pijltjes afgeschoten op de stier. Men richt vooral op de gevoelige delen, zoals snuit en testikels.
  • Jonge stieren worden keer op keer vanaf de kade in zee gedreven, en met een bootje uit het water gehaald. Dit duurt voort tot ze van uitputting verdrinken.
  • Stieren krijgen brandende bollen pek op hun horens. De gloeiend hete druppels lekken op kop en rug, en veroorzaken afschuwelijke brandwonden. Soms wordt er ook nog eens vuurwerk in de pek gestopt, waardoor de stier in doodsangst op hol slaat.
  • In Brazilië is een geval bekend van een stier die een stok, omwikkeld met prikkeldraad, in zijn anus geduwd kreeg.

Schrijfactie: Voor het 'Mensenrennen' in Pamplona

Ieder jaar worden er in Pamplona 50 stieren gemarteld en gedood tijdens de fiesta de San Fermin. Gedurende 8 dagen worden er stieren door de straten gejaagd. Hun gang eindigt in de arena, waar ze ’s avonds tijdens een stierengevecht gedood worden.

Schrijf of mail naar de burgemeester van Pamplona, mevr. Yolanda Barcina Angulo, en vraag haar om het stierenrennen en de stierengevechten in Pamplona te vervangen door een diervriendelijk evenement, namelijk het naakte 'Mensenrennen'. Haar adres:

Honorable Sra. Dña. Yolanda Barcina Angulo
Alcaldesa-Presidenta
Ayuntamiento de Pamplona
Plaza Consistorial
31001 Pamplona
España
E-mail

23:33 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.