15-03-05

Jaarlijks tot 12.000 olifanten gedood voor hun ivoor

Tussen de 6.000 en 12.000 olifanten worden volgens deskundigen jaarlijks in Centraal-Afrika voor hun ivoor gedood. Daarmee wordt vooral de illegale ivoormarkt van Soedan bevoorraad, zei Esmond Martin, expert in de handel van wilde dieren, vandaag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Stijgende vraag in China
Alleen al in winkels in de Soedanese hoofdstad Khartoem en de naburige stad Omdurman ontdekte hij 11.000 ivoren producten. De zwarte markt in Afrika dekt vooral de stijgende vraag in China, verklaarden Martin en Barbara Maas van de Britse organisatie Care for the Wild International. Martin spoort voor de organisatie op waar het ivoor terecht komt. Beiden leggen er de nadruk op dat vele duizenden Chinezen, die in de oliewinning of de mijnen werken, naar schatting 75 procent van het in Soedan aangeboden ivoor aankopen.

Helft verdwenen
Handelaars hebben hem verteld dat het ivoor uit de nabijgelegen landen Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Kenia komen. Maas wees er bovendien op dat de helft van alle Afrikaanse olifanten tussen 1979 en 1989 vooral door de jacht op ivoor is verdwenen. Volgens schattingen van het Wereldnatuurfonds (WWF) leven er tegenwoordig nog 400.000 tot 660.000 olifanten verspreid over het zwarte continent.

16:05 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.